אחד הדברים שלא לימדו אותי אף פעם, גם לא באקדמיה, זה איך ואיפה לחפש תמונות. למדתי לבד במשך הזמן, כשהבנתי מה אני צריכה, ותוך השינויים באינטרנט בעשור האחרון 🙂
בימים העליזים ההם בחולון היינו מייצרים דימויים כל הזמן – מאיירים, מצלמים, מעבדים, ואני לפחות גם הייתי גוזרת, מדביקה ומדפיסה הדפסים. כשאני חושבת על זה עכשיו אפילו גירדתי וגיהצתי, חרטתי ופיסלתי, הלחמתי וניסרתי, פיזרתי וריססתי, תפרתי וגזרתי ועוד.
בחיים האמיתיים נדרשים גם קיצורי דרך, והרבה פעמים אני משתמשת בדימויים מן המוכן. לפעמים כחומרי גלם, אבל גם תמונה בפני עצמה, איורים, רקעים ואייקונים וקטוריים. וכמובן שהרבה חיפושים נדרשים לי לצורך רפרנסים לאיור וגם סתם להשראה.
אז…
איפה יש תמונות להורדה בחינם?
איפה הכי כדאי לרכוש תמונות?
איפה יש דימויים ישראליים טובים, שלא נראים כמו אימג’ בנק?
איפה יש רקעים טובים וטקסטורות מיוחדות?
מה זה שימוש לא מסחרי?
איך נכון לתת קרדיט לצלמים?
איפה אפשר להשיג איורים ואייקונים? יש גם בחינם?
האם האיכות תתאים לדפוס או רק לאינטרנט?
אשמח לשתף ממה שלמדתי.
קודם כל חשוב לומר, אני לא מדברת על חיפוש תמונות רגיל בגוגל. שם בטוח אפשר למצוא שפע תמונות, אבל רובן מוגנות בזכויות יוצרים. אני מדברת על שימוש חוקי והוגן בתמונות, תוך בדיקה והבנה מה מותר ואסור לעשות בתמונה שמצאתי, ותוך כבוד ליוצר/ת. לא בהכרח מדובר על תשלום, אבל גם קרדיט נאות ושימוש הוגן נחשבים בעיני מאד, אני מנסה לא לפגוע באף אחד, וזה היחס שגם אני מצפה לו.
—> תמונות בחינם
יש המון מאגרי תמונות חינמיות – תמונות יפות, מגוונות וחלקן גם באיכות דפוס (לרוב לא לגדלים ענקיים). כל אתר או מאגר כזה מפרט את סוג הרשיון של התמונות – כלומר, באילו תנאים ניתן להשתמש בהן. תמיד יש כפתור שמוביל לתנאי השימוש, וכדאי לחפש אותו.
מאגרי חינם בינלאומיים שאני משתמת בהם בדרך כלל: morguefile, freepik, unsplash, בויקיפדיה עצמה לפי הערך או Wikimedia Commons . עוד מאגרים טובים ברשימת הקישורים בסוף הפוסט.
ישנם גם מאגרי תמונות stock photos שהם כן בתשלום, אבל תשלום נמוך יחסית והתמונות באיכות טובה. המאגרים שאני משתמשת בהם הכי הרבה, נוחים לחיפוש עם תמונות טובות ולא יקרות: istockphoto, shutterstock, canstock, וfotolia שהפך בינתיים לאדובי סטוק.
תמונות ישראליות, שנראות מכאן, תמיד יותר קשה למצוא. האפשרויות שאני ממליצה הן פיקיוויקי, פליקר וויקימדיה. הסברים וקישורים בסוף הפוסט.
—> תמונות חופשיות
גם אם הורדנו את התמונה בחינם, לפעמים הרשיון מגביל את אופן השימוש בה. למשל יש תמונות שאסורות לשימוש מסחרי, ויש הגבלות נוספות ונפוצות, שכדאי ללמוד עליהן. הנה שני סוגי רשיון רצויים ושימושיים:
- רשיון קריאייטיב קומונז – Creative Commons הוא ארגון ללא כוונת רווח, שפיתח אפשרות חוקית לחלוק יצירות ולאפשר לציבור להשתמש בהן ללא תשלום, ובלי לוותר על זכויות היוצרים. יש אפשרות לדייק את אפשרויות השימוש באופן שמתאים ליוצר. כפי שנאמר בסרטון שמסביר את העקרונות: ברוכים הבאים לעולם חדש, בו שיתוף הפעולה שולט!
איך לשתף תמונה ברשיון קריאייטיב קומונז?
הכנתי אינפוגרפיקה המסכמת את האפשרויות, ואני משתפת אותה כאן ברשיון cc-by-nc-sa. זה אומר שאני מרשה לכל המעוניין/ת להשתמש בה, לפי מה שהרשיון מפרט, וכדי להבין מה זה אומר – ההסבר בתוך האינפוגרפיקה עצמה
את הרשיון בחרתי כאן וקיבלתי קוד לשתול באתר, שיצר את כל זה:
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
2. רשיון נחלת הכלל / public domain – היצירות לשימוש חופשי, ללא צורך לבקש רשות, ללא חשש מתביעות וללא חובת תשלום תמלוגים. זה כולל:
א.יצירות מתאריך שעדיין לא נקבעו בו דיני זכויות יוצרים
ב. יצירות שאינן עומדות בקריטריונים להגנה בחוק זכויות יוצרים.
ג. יצירות שתקופת ההגנה עליהן הסתיימה (בישראל לרוב 70 שנה אחרי מות היוצר), או שהיוצר ויתר על הזכויות שלו.
מידע נוסף על זכויות יוצרים:
הסבר קצר על זכויות יוצרים בישראל – באתר קריאייטיב קומונז
דף הפייסבוק בנושא זכויות יוצרים – כולל חוזה עבודה ליוצרים חזותיים. מידע מעולה אחרי הרבה עבודה שהושקעה על ידי מאיירים ועורכי דין.
מה זה שימוש מסחרי? – למתקדמים. סקר מעמיק שנעשה בארגון קריאייטיב קומונז, המאמר באנגלית.
—> תמונות אורגניות – איך לחפש תמונות
רק להזכיר, שבכל מקרה תמיד אפשר לעשות חיפוש בגוגל, ולמצוא את המקור המתאים. זו לפעמים הדרך הטובה, אני משתמשת בחיפוש בגוגל בעיקר כשאני צריכה קובץ וקטורי, וגם כאשר אני רוצה תמונות רק לרפרנס, כדי לצייר או לראות פלטה צבעונית וכו’, ולא להשתמש בהן ממש בתוך העבודה (צריך לזכור שאיור המבוסס על תמונה יכול גם להיחשב הפרה של זכויות יוצרים).
אחרת אני מעדיפה לחפש באתר או מאגר מסויים, שאני יודעת מראש שהוא לשימוש חופשי.
בחיפוש התמונות של גוגל יש גם אפשרות לסנן לפי רשיון (וגם לפי צבע, גודל ועוד). וגם כדאי לחפש עם המילה free זה בדרך כלל מוביל למאגרים חופשיים.
רשימת הקישורים שלי – מקורות טובים לתמונות!
חיפוש מתקדם בפליקר
כמובן להשתמש בסינון לפי סוג הרשיון. תמונות מדהימות ומגוון אינסופי.
יתרון: אפשר למצוא צילומים מישראל של מקומות וישובים, ארועים אקטואליים, ותמונות של אמנים וסלבז.
מנסיוני, רוב התמונות ברשיון CC בפליקר, מוגבלות לשימוש לא מסחרי. לתשומת הלב.
טיפ: כשעומדים עם העכבר על הקישור בצד ימין למטה שבו כתוב some rights reserved, ניתן לראות את סוג הרשיון ולא צריך להוריד סתם תמונה שלא מתאימה. הנה צילום מסך להמחשה:
פיקיוויקי
מאגר ישראלי לתמונות חופשיות. צריך לתת קרדיט. התמונות מארכיונים של ארגונים ויישובים, היסטוריה, אקטואליה, טבע, תיירות. מגוון ומעולה! האיכות משתנה, הרבה תמונות הן ישנות וסרוקות, לכן לא תמיד יתאים לדפוס.
פליקר – The commons
תמונות חינם בנחלת הכלל. נושאים מגוונים מאד. יש דברים מגניבים, שרטוטים ואיורים, הרבה וינטג’, מצאתי אפילו תמונות מישראל.
image after
אני נאמנה למאגר הזה לאורך שנים, יש בו תמונות גולמיות שיכולות לשמש כרקעים או חומרי גלם לעבודה בפוטושופ, באיכות ממש גבוהה שמתאימה לדפוס.
(יש עוד המון אתרים של טקסטורות חינמיות שאפשר למצוא בהם מפרווה של זברה ועד קיר בלוקים, אבל זה האתר שאני הכי משתמשת בו – למשל עצים, שמים, חול, זכוכיות וכו’).
All-Silhouettes.com
טוב זה אולי סוד גדול, אבל אני חולקת אותו בכל זאת… וקטורים חינמיים של צלליות במגוון שקשה להאמין. מאד שימושי לפעמים. אל תגלו.
–> עוד קישורים שווים
לבלוגרים – אצל מעין אלכסנדר – אינטרנט להשפעה ושינוי חברתי:
איפה מוצאים תמונות חופשיות לשימוש באינטרנט
תמונות חופשיות לשימוש באינטרנט: רשימות קישורים והמלצות
יש עוד המוני אתרים מיוחדים וטובים, אבל אם לומר את האמת אלו הקבועים והנאמנים שלי. יש לי כל מיני קישורים ששמרתי במהלך השנים אך לא ממש השתמשתי, אני סומכת על גוגל שברגע האמת יעזור לי למצוא מה שאני צריכה. אשמח להצעות, שאלות ופנינים משלכם/ן.